Fogpótlások

1. Sérült, de még meglévő fog helyreállítása

 • Abban az esetben amikor Önnek még a saját fogának a megmentése a cél, de már egy egyszerű tömés elkészítésével ez nem lehetséges 2 választási lehetőség adódik. Az egyik lehetőség amikor egy úgynevezett fogbetétet (inlay/onlay/overlay)készítünk fogtechnikus közreműködésével és ezt ragasztjuk be a hiányzó fogrész pótlására. A betét készülhet fémből (arany), kompozitból vagy kerámiából.
 • A másik lehetőség amikor a fogat körbecsiszoljuk és egy úgynevezett borítókoronátkészítünk. Ezzel körbefogjuk a még meglévő foganyagot és a hiányzó részt a fog körül körkörösen pótoljuk. A korona anyagát tekintve lehet fém-kerámia, cirkon-kerámia vagy préskerámia. A koronák preparálása minden esetben vállas preparációval történik, mely biztosítja a tökéletes illeszkedést és a fogágy illetve fogíny megkímélését.

Fém allergia vagy annak gyanúja esetén érdemes a fémmentes pótlást választani, mivel ebben az esetben allergiás reakció fellépése kizárható.

2. Egyetlen fog pótlása

 • Hídpótláskészítése: A foghiány előtti és mögötti fogak lecsiszolásával készítünk egy 3 tagú hidat. Ez a 3 fog egyben készül tehát a fogak között fogselyem bevezetése nem lehetséges. Ennek a pótlásnak hátránya, hogy ép foganyagot kell feláldozni a hiány pótlására.
 • Másik lehetőség azimplantátum beültetése. Ilyenkor a foghiány helyére a csontba helyezünk egy titánium csavart, ennek gyógyulása után (3-4 hónap), elkészítjük a fogpótlást. Itt minden fog különálló így fogselyem használata lehetséges.

3. Több fog pótlása

 • Ez esetben is lehetséges a többtagú hídpótlás és az implantációs fogpótláskészítése a korábban leírtakhoz hasonlóan.
 • Új lehetőségként felmerül a kombinált kivehető fogpótláskészítése is. Ebben az esetben egy rögzített (fogra véglegesen beragasztott) pótláshoz kapcsolódik egy kivehető pótlás. A csatlakozás minden esetben rejtett módon történik (csúsztató, teleszkóp), kívülről semmilyen fémkapocs vagy drót nem látszik. A meglévő fogak számától függ a pótlás típusa (teleszkópos vagy csúsztatós kivehető pótlás).
  A csúsztatós pótlás minden esetben fixen rögzül a szájban és tökéletesen helyettesíti a saját fogakat mind esztétika mind funkció szempontjából.

4. Teljes fogatlanság esetén

 • Teljes kivehető protézis. Fogakhoz nem rögzülő pótlás. Sajnos bizonyos esetekben a stabilitás nem garantálható. Evés közben megmozdulhat, lötyöghet. A stabilitás a meglévő állcsont bizonyos paramétereitől függ.
 • 2-3-4 implantátum beültetésével készíthetünk egy stabil kivehető pótlást,amelyet a beültett két implantátum stabilizál. 2 implantátum beültetésével patentszerűen kapcsolódik az implantátum a kivehető pótláshoz, míg 3-4 implantátum beültetésekor egy fém stég stabilizálja a pótlást. Minél több a beültett implantátum, annál nagyobb stabilitást és hosszútávú funkciót tudunk elérni.
 • Amennyiben állcsontonként 5-6 implantátum beültetését szeretné, abban az esetben tudunk teljesen fix fogpótlástkészíteni, mely a szájból el nem (vagy csak fogorvos által) távolítható. Ez a saját fogazattal megegyező esztétikát, funkciót és kényelmet biztosít.