Felnőtt fogszabályozás Érd központjában!

Ha gyönyörű, szabályos fogsort szeretnénk, ma már számos fogszabályozó készülék közül választhatunk. Ugyanakkor tudjuk, hogy nem könnyű eligazodni a kivehető, rögzített, esztétikus és láthatatlan készülékek útvesztőjében, ezért szeretnénk segíteni Önnek a választásban.

Miért van szükség fogszabályozásra?

A fogszabályozásra nem csupán „kócos” fogak helyreigazítása miatt van szükség, hanem a fogak és az állcsontok funkcionális és esztétikai helyreállítása, valamint a harapási rendellenességek korrigálása miatt is.

Mindezzel megelőzhető a fogszuvasodás, a fogágybetegségek, valamint az állkapocsízületi problémák kockázata.

Milyen típusú fogszabályozó készülékek vannak?

A különböző fogazati problémákra más – más készüléket használunk. Egyes készülékek inkább az állcsontok növekedést befolyásolják, mások inkább a fogak mozgatására megfelelőek, és vannak olyanok, melyek mindkettőre hatni tudnak.

Alapvetően kétfajta készülék típust különböztetünk meg: kivehetőt és rögzítettet.

Nézzük meg ezeket részletesen!

Kivehető fogszabályozó készülékek

A kivehető fogszabályozó közismert neve éjszakai fogszabályozó, bár ez pontatlan elnevezés, hiszen a készülék ideális viselési ideje 12-14 óra, vagyis a kívánt hatás elérése érdekében ajánlott már az iskola után, a késő délutáni órákban is hordani. Ezt a fogszabályozó típust leginkább kisiskolás és kiskamasz korban (9-14 éves kor között) a vegyes fogazat idején célszerű viselni, vagyis amikor még egyaránt találhatók a szájban tej-és maradó fogak.

A kivehető fogszabályozó készülékek egyaránt alkalmasak a felső és az alsó fogsor helyreigazításához, mindkét fogívre külön készítjük el őket.

Fontos tudni, hogy ezeknek a készülékeknek a funkciója nem csupán a fogak szabályozása, hanem az állcsontok növekedésének helyes irányba terelése. A kivehető fogszabályozók feladata

  • fogívek tágítása
  • a fogak közti távolság szabályozása (szűkítése vagy tágásítása)
  • fogak helyzetének kiigazítása
  • bizonyos harapási rendellenességek megszüntetése (pld. keresztharapás, mélyharapás, nyitott harapás),
  • helyteremtés egyes fogak számára
  • állcsont növekedésének elősegítése
  • harapás beállítása

A kivehető készülékek hátránya, hogy nem tudják olyan pontosan mozgatni a fogakat, mint a rögzített készülékek, ezért nem is minden eltérés kezelhető velük, ilyenkor csak előkészítik „a terepet” a későbbi fix fogszabályozóknak.

Szeretné még időben elkezdeni gyermeke fogszabályozó kezelését?

Milyen egyéb kivehető fogszabályozó készülékek léteznek?

Ma már léteznek olyan innovatív láthatatlan fogszabályozó készülékek, melyek átlátszó vékony műanyag sínből készülnek. Ezeket a síneket – bár legalább napi 22 órában kell viselnünk őket, – szükség esetén bármikor el tudjuk távolítani.

Felnőtt fogszabályozás


A jó megjelenés és magabiztos fellépés egyik záloga az egészséges, ápolt fogazat, ezért ma már egyáltalán nem ritka a felnőtt fogszabályozás. Sőt! A fogszabályozásra jelentkező páciensek jelentős része a felnőtt korosztályhoz tartozik. Az esztétikus, szabályos mosoly mellett a rendezett fogazat életminőségünkön, önbizalmunkon is sokat javíthat.

Rögzített (fix) fogszabályozó készülékek

A rögzített fogszabályozó készülékeket már a maradó fogazat esetén, azaz általában 12 éves kor felett alkalmazzuk, de a kezelésnek felső korhatára nincs. Ezeket a készülékeket felragasztjuk a fogakra, így kizárólag a szakorvos tudja őket eltávolítani.

A fix fogszabályozó a kivehető készülékkel szemben állandó erőhatást fejt ki, ezért szinte bármilyen fogmozgatás esetén hatásos, pontosan kiszámítható és többnyire tökéletes eredményhez vezet.

A fogszabályozó készülékek két fő részből állnak: A fogakra rögzített bracketekből (zárakból), valamint a fog mozgatásához erőt biztosító ívből.

A rögzített fogszabályozó készülékeket megkülönböztethetjük a bracketek típusa és anyaga szerint.

A bracketek két típusa:

  • Önligírozó bracket
  • Hagyományos, standard bracket

Anyaguk szerint pedig készülhetnek: fémből (rozsdamentes acélból), esztétikus porcelánból, vagy akár áttetsző zafírból is.

Mit jelent az önligírozó fogszabályozó készülék?

Az önligírozó fogszabályozó készülékek a hagyományos, rögzített fogszabályozó készülékek modern változatai. Bár külsőleg megegyeznek, felépítésük és működésük eltér.

A hagyományos fogszabályozó bracketeknél kicsi szilikon gumikarikák rögzítik a fogakat mozgató ívet a bracketbe, az önligírozó rendszereknél gumik helyett speciális zárak fixálják az íveket.

Ezek biztosítják a finomabb, lágyabb erőkkel történő mozgatást. melynek köszönhetően a kezelés kíméletesebb és gyorsabb, és kevésbé terheli meg a fogágyat. Az önligírozó fogszabályozás másik nagy előnye, hogy itt a bracket magától állítja szorosabbra az ívet, így ez a rendszer jóval kevesebb rendelői kontrollt és állítást igényel.

Mit jelent a hagyományos (standard) fogszabályozó készülékek

A legelterjedtebb,  hagyományos fogszabályozó készülékek esetében kicsi szilikon gumikarikák (ligatúrák) rögzítik a fogakat mozgató ívet a bracketbe. Mivel kiváló minőségű rozsdamentes acélötvözetből készülnek, jól ellenállnak szájban a különböző hatásoknak, azaz nem deformálódnak, nem kopnak vagy rozsdásodnak.

Az ívet színes gumikarikakkakal is rögzíthetjük a brackethez, vidámabbá és egyedibbé varázsolva mosolyunkat.

Mennyibe kerül a fogszabályozás?

Bár ezt a kérdést sokan felteszik, előre sajnos nem lehet megmondani.

Mivel egyéni fogazati státuszunk, esztétikai elvárásaink és anyagi lehetőségeink függvényében ma már számtalan kezelés és fogszabályozó készülék közül választhatunk, a  fogszabályozás árak is nagy eltérést mutathatnak.

Nem mindegy, hogy csak az egyik, vagy mindkét fogíven kell korrekciót végezni, hogy milyen készüléket szeretnénk (láthatatlan fogszabályozó, esztétikus porcelán fogszabályozó vagy egyszerű fém fogszabályozó készülék) és mennyi ideig tart majd a kezelés.

Ám minden konzultáció egy pontos, részletes és személyre szabott kezelési terv elkészítésével végződik, mely alapján már az első lépésektől megbecsülhető a teljes kezelés összege.

Fontos tudnunk, hogy a felnőtt fogszabályozás ára nem csupán a készülék díját kell, hogy magába foglalja, hanem a bracketek állítása vagy sínek cseréje miatti rendszeres fogorvos látogatást is, mely akár egy-másfél évig is eltarthat.

Szeretne szép, szabályos fogsort és önbizalommal teli mosolyt?

Felnőtt fogszabályozás Érd központjában