A fogszuvasodás a nátha után a leggyakoribb betegség.

Kialakulásához négy tényező szükséges: a fogaink genetikája, a szájüregünkben található savtermelő baktériumok, a szájhigiéniánk, valamint étkezési szokásaink.

Szeretné tudni, hogy rendben vannak a fogai? Jelentkezzen be rendelőnkbe egy állapotfelmérésre!

Fogtömés Érd központjában!

Hogyan alakul ki a fogszuvasodás?

Étkezés után legkésőbb 20 perccel később már elindul szánkban a plakk-képződés.

A fogfelszínre tapadt plakk, vagyis lepedék pedig tele van baktériumokkal, melyek a táplálékból származó szénhidrátok és cukrok lebontása közben savakat termelnek. A folyamat közben szájüregünk pH értéke a normál szint alá csökken, és ebben a savas közegben megkezdődik a fogzománcból az ásványi anyagok kioldása.

Ha a fogszuvasodás még csak a zománc legfelső rétegét érinti, akkor helyes fogmosással, valamint fluoridos fogkrémek és egyéb zománcvédő készítmények segítségével visszafordítható.

Ám ha nem állítjuk meg, a folyamat a fogfelszín felől elindul befelé, a dentin irányába. A fog anyagából több ásványi anyag távozik, mint amennyi képes visszaépülni, a fogzománc egyre vékonyabbá és gyengébbé válik. Egy ponton túl a fogzománc repedezni kezd, majd elindul az üreg képződés. Ekkor a szuvasodás gyógyítása már csak fogtöméssel lehetséges.

Amennyiben a szuvasodás eléri a dentint, a fogzománc mögötti állományát, már időszakos vagy állandó érzékenység, illetve fogfájás figyelmeztet a folyamatra. Különösen sós, édes, savanyú vagy hideg ételek, italok fogyasztása esetén. A fogszuvasodás utolsó fázisában már a fog legbelső, idegeket és lágyrészeket tartalmazó része, a fogbél (pulpa) is érintetté válik, és kialakul a komoly fájdalommal járó fogbélgyulladás, mely már csak gyökérkezeléssel orvosolható.

 

Honnan tudhatjuk, hogy lyukas a fogunk?

A fogszuvasodás tünetei

A fogszuvasodás alattomos betegség, mivel eleinte tünetmentes, nem jár fájdalommal. Később is leginkább hideg, sós, édes ingerekre való érzékenység jellemző. Kimondott fájdalmak többnyire már csak nagyon előrehaladott esetben tapasztalhatók.

Mivel bizonyos stádiumig a fogszuvasodás visszafordítható, illetve egyszerű fogtöméssel is kezelhető, nagyon fontos, hogy évente egyszer-kétszer részt vegyünk fogászati kontrollon, illetve tünetek esetén mielőbb forduljunk fogorvoshoz.

Íme a fogszuvasodás tünetei

  • Apró fehér foltok a fogzománcon
  • Apró sötét, szürkés-barnás foltok a fog barázdáiban vagy két fog közötti területen
  • Kis mélyedések, majd egyre mélyülő lyuk(ak) a fog felszínén,
  • Érzékenység hidegre, melegre, édes, sós, savas ételekre, italokra
  • Ideiglenes vagy állandó fájdalom

Önnek is vannak hasonló tünetei?

Jelentkezzen be rendelőnkbe egy állapotfelmérésre!

Fogtömés Érd központjában!

 

A fogszuvasodás kezelése – fogtömés

A fogszuvasodás kezelése mindig a szuvasodás mértékétől és elhelyezkedésétől függ.

A beavatkozás a beteg fogszövetek eltávolításából, a fog kitisztításából, és a hiányzó fogszövet helyreállításából áll.

A fogtömés során helyi érzéstelenítésben kitisztítjuk fúrókkal az üreget, eltávolítva a fertőzött fogszöveteket, majd esztétikus kompozit töméssel látjuk el.

A fog állapotának és anatómiai jellemzőinek megfelelően az esztétikus tömés mellett, betéteket (onlay, inlay), jelentős foganyag-veszteség esetén pedig akár koronát is alkalmazhatunk.

Rendelőnkben kizárólag prémium minőségű tömőanyagokat használunk.

 

A fogszuvasodás megelőzése

A fogszuvasodás megelőzésére a leghatékonyabb módszer a gondos szájhigiénia, alapos fogtisztítás, fluorid tartalmú termékek és megfelelő szájhigiéniai eszközök (pl. fogselyem) használata.

Gyermekek esetén nagyon hatékony lehet a barázdazárás is.

Érdemes kerülni a magas cukor-és keményítő tartalmú ételeket, illetve a szénsavas italok fogyasztását, kerüljük a dohányzást, és a túlzott alkoholfogyasztást. És természetesen évente 1-2 alkalommal részt venni egy ultrahangos fogkőleszedésen és rendszeres fogászati kontrollon.

Szeretné tudni, hogy rendben vannak a fogai? Jelentkezzen be rendelőnkbe egy állapotfelmérésre!

Fogtömés Érd központjában!