Gyermek fogszabályozás Érd központjában!

A csálé fog csak egy ideig „cuki”, utána inkább már „ciki”. A szabályos, egészséges fogsor a gyerekek esetében sem csupán esztétikai előnyökkel jár, hanem hozzájárul ahhoz, hogy minél hosszabb ideig megőrizhessék fogaink épségét.

Miért van szükség fogszabályozásra?

Még mindig gyakori tévhit, hogy a fogszabályozás esztétikai szempont, holott a fogszabályozó kezelésben legalább ilyen fontos a fogak és az állcsontok helyes irányba terelése.

A torlódott fogak és a különböző harapási rendellenességek növelik a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kockázatát, valamint megterhelik és tönkre tehetik az állkapocsízületet is.

Ha szeretné tudni, hogy gyermekének szüksége van-e fogszabályozásra, jelentkezzen be rendelőnkbe, és hozza el egy állapotfelmérésre!

Gyermek fogszabályozás Érd központjában!

Ha szeretne többet megtudni a gyermek fogszabályozásról, akkor olvasson tovább!

Mikor kell elkezdeni a fogszabályozó kezelést? 

A legoptimálisabb 6-8 éves korban elkezdeni a fogszabályozást, mivel ebben az életkorban az állcsontok növekedése még folyamatban van, és gyakran még egy egyszerű „éjszakai” kivehető műanyag fogszabályozóval is rendezhető a kicsik fogazata.

Ebben a korban még hatékonyan tudjuk kezelni a cumizás, ujjszopás, nyelvlökéses nyelés, a korai v. késői fogváltás, vagy a szájlégzés következményeit is.

Vagyis 7 éves kor körül mindenképp érdemes megmutatni gyermekünket egy fogszabályozó szakorvosnak, hogy kiszűrje az esetleges harapási rendellenességeket (nyitott, kereszt vagy mélyharapás), az esztétikai (torlódott, kusza vagy hézagos fogazat), valamint a funkcionális problémákat (helyhiány, szűk fogív).

Az időben megkezdett kezelés komplikáltabb esetben is hasznos, mert könnyebb kiinduló állapotot teremt a későbbi, rögzített készülékes fogszabályozás számára.

A gyermekek esetében két típusú fogszabályozó kezelés jöhet szóba:

  • kivehető (éjszakai) készülék
  • rögzített (multibond) készülék

A kivehető fogszabályozó készülékeket 9-14 éves kor között célszerű viselni, egyrészt mert ilyenkor az állcsontok még fejlődésben vannak és alakíthatóak, másrészt mert még egyaránt találhatók a szájban tej-és maradó fogak.

Fontos tudni, hogy ezeknek a készülékeknek a funkciója nem csupán a fogak szabályozása, hanem az állcsontok növekedésének helyes irányba terelése. A kivehető fogszabályozók feladata

  • fogívek tágítása
  • a fogak közti távolság szabályozása (szűkítése vagy tágásítása)
  • fogak helyzetének kiigazítása
  • bizonyos harapási rendellenességek megszüntetése (pld. keresztharapás, mélyharapás, nyitott harapás),
  • helyteremtés egyes fogak számára
  • állcsont növekedésének elősegítése
  • harapás beállítása

A kivehető készülékek hátránya, hogy nem minden fajta fogmozgatásra alkalmasak, ezért hatékonyságuk elmarad a rögzített készülékekétől, gyakran csak előkészítő kezelésként funkcionálnak. A másik hátrányuk, hogy csak akkor működnek, ha a gyerekek rendszeresen, napi 14-16 órában hordják őket, enélkül hatástalanok.

Szeretné még időben elkezdeni gyermeke fogszabályozó kezelését?

Gyermek fogszabályozás Érd központjában!

Fogszabályozás tinédzser korban

Az érzékeny tinédzserek sokáig vonakodtak a fogszabályozó viselésétől, ám ez a trend mára szerencsére megfordult. Egyrészt az egészséges, ápolt fogazat és a vele járó fogszabályozó az igényes megjelenés jele, másrészt ma már sokkal szélesebbek a kezelési lehetőségek és jóval divatosabb, kifejezetten esztétikus fogszabályzó készülékek közül választhatnak a kamaszok.

Szeretne többet tudni a rögzített fogszabályozó készülékekről?

Ezzel együtt vannak tinédzserek, akik különböző okokból nehezen barátkoznak meg a rögzített fogszabályozó készülékekkel; zavaró számukra a beszédben, étkezésnél, sportolásban, kényelmetlennek érzik, sérüléseket okoz a szájban, körülményes a tisztításuk.

Ezeket a problémákat küszöbölik ki a leginnovatívabb láthatatlan fogszabályozó rendszerek, melyek a 3D technológia és a hajszálvékony átlátszó, kivehető műanyag sínek segítségével jóval rövidebb idő alatt, szinte kompromisszumok nélkül rendezi a fogakat a megfelelő helyzetbe. A tökéletes diszkréció mellett sokkal nagyobb komfortot és szabadságot biztosít, hisz a amikor zavaró lenne valamilyen tevékenységben egyszerűen kivehető.

Vannak azonban olyan esetek, fogazati eltérések, ahol nem javasolt a láthatatlan fogszabályozó, illetve a kezelés sikere nem garantálható.

Ez azonban egy szakorvosi konzultáció alkalmával könnyen eldönthető.

Gyermek fogszabályozás Érd központjában!