Gyökérkezelés

A fogak gyökérkezelése számos ok miatt válhat szükségessé. A leggyakoribb ok a fogszuvasodás, amely baktériumok által kiváltott gyulladást hoz létre a fogbélben, ami sajnos már egy idő után töméssel nem visszafordítható. Ilyenkor gyökérkezelés válik szükségessé.

Fogszuvasodáson kívül gyakori még a fogak repedése és a repedésekben bejutó baktériumok miatt kiváltott fogbél gyulladás, illetve a balesetek során szerzett traumák miatt kialakuló fogbél elhalás is. Látunk olyan eseteket is, amikor szuvasodásmentes, de nagy töméssel rendelkező fogat kell gyökérkezelni. Ebben az esetben a korábbi tömések készítésekor keletkezett ingerek hatására alakulhat ki a fogbélben keringészavar, ezáltal a fog elhalhat, és gyökérkezelés válhat szükségessé.

Milyen panaszok jelentkezhetnek?

Legtöbb esetben nem múló erős fájdalom van jelen, mely éjszaka is fennáll, és fájdalomcsillapítóra nem vagy csak enyhén javul.

Hogyan zajlik egy gyökérkezelés?

Általában 2 vagy 3 alkalom szükséges a gyökérkezeléshez. ( Ezután a koronai részt is szükséges helyreállítani.)

  • alkalom: Fogbél megnyitása, gyökércsatorna folyamatos fertőtlenítős öblítése, gyökércsatorna elektromos és röntgen általi hosszmeghatározása, gépi gyökércsatorna tágítás, majd gyógyszeres zárása.
  • alkalom: Gyökércsatorna fertőtlenítős öblítése, gyökércsatorna hossz ellenőrzése és gyökércsatorna tömés, majd röntgennel ellenőrizzük a gyökértömés pontosságát.
  • alkalom: Ez akkor szükséges, ha a 2. alkalommal nem lehetséges a gyökércsatorna tömése, és kell még egy gyógyszeres kezelés.

Amennyiben pontos a gyökértömés, a gyökérkezelésnek vége. Ezután kell eldönteni, hogy a koronai részt milyen módon állítsuk helyre. Általában a koronai foghiány elég nagy és ennek megfelelően kell ellátni, a hosszútávú sikerességért.

A gyökérkezelés és a koronai rész helyreállítása két külön kezelés!

Lehetőségek a fogkorona helyreállítására:

  • Esztétikus tömés: Amennyiben a koronai rész csak egy kis része hiányzik
  • Betét: nagyobb foghiány esetében
  • Csap és korona: nagyobb hiány esetében

A gyökérkezelt fog idővel kiszárad, meggyengül és eltörhet. Másrészt gyökérkezelés hosszútávú sikerességét nagyban befolyásolja a koronai restauráció zárása. Ezért nagyon fontos a korrektül elkészített, a fogat egységesen terhelő koronai restauráció elkészítése gyökérkezelés után.

Sajnos egy gyökérkezelt fog élettartamát még ennyi igyekezet és precíz munka után sem lehet megjósolni. A fogorvos által kezelhető főcsatornákon kívül a fog rendelkezhet még számos mellékcsatornával amiben baktériumok maradhatnak, minden igyekezet ellenére is és ezek újra gyulladást alakíthatnak ki. Ezért lehet az, hogy a gyökérkezelt fog újra fáj, hiába lett “kiidegelve”.