Implantáció és csontpótlás

Egy fog elvesztése sajnos számtalan okból, bármely életkorban bekövetkezhet. Azonban fontos, hogy mielőbb gondoskodjunk a fogpótlásáról, hiszen a tartós foghiány komoly egészségügyi következményekkel járhat.

 

Miért fontos a foghiány mielőbbi pótlása?

Mert amikor egy fogat eltávolítunk, a szomszédos fogak rövidesen elkezdenek elvándorolni, megdőlni a hiány irányába, míg a szemközti fogak meghosszabbodnak, ez pedig teljes fogazatunkra hatással van! Mivel a foghiány helyén nem éri terhelés az állkapcsot, azon a helyen a csont fokozatos sorvadásnak indul, miközben a többi fog túlterhelődik. Az íny visszahúzódásával a szomszédos fogak fognyakai szabaddá válnak, és fokozottan érzékenyek lesznek a hideg-meleg ingerekre. Az egyenetlen terhelés, féloldalas rágás következtében pedig fájdalmas állkapocs ízületi kopás és krónikus gyulladás alakulhat ki.

 

Miért előnyös a fogbeültetés?

Akár egy, akár több fogunk hiányzik, pótlásukra számos lehetőség is nyílik.

Viszont tény, hogy fogpótlás legkorszerűbb, legesztétikusabb módja a fogászati implantátum, azaz a fogbeültetés.

A híddal szemben az implantátum nem terheli a szomszédos egészséges fogakat, és nincs szükség azok lecsiszolására sem.

Az implantátum olyan esetben is alkalmazható, amikor a híd már nem kivitelezhető (pl. sorvégi foghiány), továbbá a kivehető vagy részleges kivehető műfogsor is elkerülhető, illetve stabilizálható általa.

Az implantátum esztétikailag és érzetre is természetes hatást nyújt, akár egy saját fog.

Mivel nyomást gyakorol az állcsontra, segít megtartani a csontállományt és a normál rágófunkciót.

Mindemellett könnyebben tisztán tartható és élettartama is hosszabb, a hídnál.

 

Mi az a fogászati implantátum?

A fogászati implantátum egy olyan biokompatibilis- többnyire nagy tisztaságú titánból készült- foggyökér, amely állkapocsba ültetve, a becsontosodás után rögzíti a későbbi fogpótlást.

A beültetett anyagok mindegyike többszörösen ellenőrzött, kiváló minőségű anyag, amely a legnagyobb biztonsággal alkalmazható, mivel az emberi szervezet tökéletesen befogadja azt.

A fogbeültetés ma már rutineljárásnak számít, a felhasznált anyagok, valamint a műtéti  technológiának köszönhetően az elkészült fogpótlás mind az esztétikáját, mind funkcionalitását és élettartamát tekintve maximálisan hasonlít az eredeti fogakhoz.

Fogászati implantáció Érd központjában!

Többet szeretne tudni a fogászati implantátum beültetésről? Olvasson tovább!

 

Miből áll a fogászati implantátum?

Az implantátum 3 részből áll:

 • Az implantátum (műgyökér), amely a foggyökeret pótolja az állcsontban
 • Egy közti elem, amely az implantátumra rögzítve a felépítményt tartja
 • A felépítmény, vagyis maga a fogpótlás (korona)

 

Mikor alkalmazható a fogászati implantátum?

  • Egészséges fogak közötti foghiány esetén, ahol a híd miatt le kéne csiszolni az ép fogakat
  • Több szomszédos fog hiánya esetén, amikor a híd túlterhelné a pillérfogakat
  • Sorvégi foghiány esetén, amikor a híd nem megoldható
  • Részleges vagy teljes foghiány esetén, ha nem szeretnénk kivehető fogpótlást
  • Kivehető fogpótlás stabilizáláshoz

Fogászati implantáció Érd központjában!

 

Mikor nem lehetséges a fogbeültetés?

Vannak olyan speciális esetek amikor nem helyezhető implantátum az állcsontba.
Ezek lehetnek átmeneti vagy végleges kizáró okok.

Végleges kizáró okok:

 • Bizonyos gyógyszerek szedése (pl. csontritkulásra adott bisz-foszfonát tartalmú gyógyszerek, szteroidok, daganatellenes szerek)
 • Állcsont sugárkezelésen átesett páciensek
 • Rossz és elhanyagolt szájhigiénia
 • Súlyos, kezeletlen szív- érrendszeri betegségek, véralvadási zavarok
 • Autoimmun betegségek

 

Leggyakoribb átmeneti kizáró okok:

 • Kezeletlen cukorbetegség
 • Dohányzás
 • Nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű csont
 • Nagyfokú harapási rendellenesség
 • Krónikus ínygyulladás
 • A szervezetben vagy a szájüregben zajló gyulladásos folyamatok
 • Az állkapocs növekedésének befejeződése előtt (18 éves kor alatt)

Előfordul, – különösen régóta fennálló foghiány(ok) esetén, hogy a fogbeültetés elvégzéséhez nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű vagy minőségű csont, ilyenkor szükséges a csontpótlás elvégzése.

Erről itt olvashatunk részletesen!

Fogászati implantáció Érd központjában!

Többet szeretne tudni a fogászati implantátum beültetésről? Olvasson tovább!

 

A fogászati implantátum beültetés menete

1. Betegvizsgálat, képalkotó diagnosztikai vizsgálatok

Az első alkalom az állapotfelmérés, amikor az implantációt végző szakorvos egy alapos szájüregi vizsgálatot végez, felméri a fogak, a fogíny, a nyálkahártya és az állcsontok állapotát, és egyezteti a pácienssel a szükséges beavatkozási lehetőségeket.

A sikeres fogbeültetés megtervezéséhez nélkülözhetetlen a pontos és precíz képalkotás, ezért szükséges egy panoráma röntgen, valamint egy 3D CT elkészítése is.

 

2. Az implantáció megtervezése

A diagnosztikai felvételek alapján már megbízható információt kaphatunk arról, hogy rendelkezésre áll-e elegendő csont az adott területen, megmutatja az idegek térbeli lefutását, valamint az arcüregek elhelyezkedését.

Ezen vizsgálatok után tudunk dönteni arról is, hogy esetleg szükség van-e csontpótlásra, vagy anélkül is kivitelezhető a fogbeültetés.

Ilyenkor már pontosan meg tudjuk határozni a szükséges implantátum (ok) helyét, típusát, mennyiségét, be tudjuk ütemezni a műtét idejét és annak várható költségeit.

 

3. A fogbeültetés

Az implantátum beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítésben történik, és teljesen fájdalommentes.

A műtét során egy kis vágást ejtünk az ínyen, majd egy kis csontfuratot készítve behelyezzük a műgyökeret az állkapocscsontba az íny alá.

Ezután az implantátumot gyógyulási csavarral, az ínyen ejtett metszést pedig varratokkal zárjuk le.
A varratokat általában egy hét elteltével távolítjuk el, az implantátumok pedig a következő 3-4 hónapban a fogíny védelme alatt gyógyulnak, csontosodnak.

 

4. Gyógyulási időszak

A csontnak időre van szüksége ahhoz, hogy összeforrjon az implantátummal, stabilan rögzüljön és terhelhetővé váljon;  ezt a folyamatot nevezzük osseointegrációnak, vagyis csontosodásnak.

A csontosodás ideje átlagosan 3-4 hónap, de bizonyos esetben hosszabb is lehet.

Ez idő alatt a foghiányt ideiglenes fogpótlással „helyettesítjük”.

A gyógyulást követően a megfelelő csontosodást minden esetben röntgenfelvétel alapján ellenőrizzük.

 

5. A fogpótlás elkészítése

A gyógyulást követően röntgennel ellenőrizzük a megfelelő csontosodást, majd következik az implantátum felszabadítása. Az íny implantátum feletti részén egy kis nyílást készítünk, és a korábbi gyógycsavart ínyformázó csavarra cseréljük, hogy az íny- egy-két hét alatt- hozzáigazodhasson a későbbi korona kontúrjához. Ezután eltávolítjuk az ínyformáló csavart, majd az implantátum fejet becsavarjuk a fog implantátumba.

A fogorvos a fogtechnikai laboratórium szoros együttműködésével elkészíti az implantációs fogpótlást; a koronát vagy – több fog hiánya esetén- hidat.

Végül az implantátumokra – ragasztással vagy csavarozással – felkerül az esztétikus felépítmény (korona vagy híd). Mindez egy-két hetet vesz igénybe.

 

6. Rendszeres kontrol

Az implantátum esetében a tartós, akár életre szóló siker feltétele az alapos szájhigiénia és a rendszeres fogkőeltávolítás és fogászati kontrol.

Az implantátum átadása után a páciensnek általában évente egyszer kontrollvizsgálaton kell részt vennie, ahol ellenőrzzük az implantátum körüli csont- és hámtapadást, a fogpótlás állapotát.

Fogászati implantáció Érd központjában!

 

Csontpótlás

Attól függően, hogy milyen mértékű csontfelépítésre van szükség, választani tudunk a különféle eljárások közül.

 1. Csontfelépítés saját csonttal

Ilyenkor az állcsont más területéről veszünk csontot és rögzítjük, oda ahol a felépítésre szükség van.

 1. Csontfelépítés humán csonttal

Ebben az esetben idegen emberi csonttal pótoljuk az érintett területet. Előnye, hogy nem kell az állcsont más területét is megműteni. Az általunk használt idegen emberi csontok nagyon szigorú előzetes vizsgálatokon átesett (vírusok pl. Hepatitis, HIV stb. kizárva), csípőprotézis beültetésénél nyert csontok. Ezek a csontok át vannak itatva antibiotikummal és egy csontosodást elősegítő anyaggal, így még nagyobb biztonságot nyújtanak a beavatkozáshoz.

 1. Csontfelépítés állati eredetű csontpótlóval

Állati eredetű csontpótló alkalmazása az egyik legelterjedtebb eljárás. A csontpótló állaga szemcsés amit a műtét alatt különféle anyagokkal keverünk, hogy minél nagyobb mértékű csontregenerációt érjünk el.

Arcüreg emelés (Sinus lift)

Amennyiben a felső állcsonton az arcüreg alapja túl közel esik a szájüreghez, szükséges lehet az arcüreg alapjának műtéti úton történő megemelése. Ez is a csontpótlás egy formája.

Ez esetben vagy direktben az állcsonton keresztül (nyitott műtét) készített ablakon keresztül közelítjük meg az arcüreg nyálkahártyáját, vagy az implantációs előfuraton keresztül (zárt műtét). Eszerint különböztetünk meg zárt vagy nyitott arcüreg emelő műtétet. Attól függően választjuk az egyik vagy másik módszert, hogy milyen mennyiségű csontpótlásra van szükségünk.
A felpreparált nyálkahártya és csont közötti részt töltjük ki csontpótló anyaggal, kollagén membránnal fedjük azt, majd a műtéti sebet varratokkal zárjuk.

Arcüreg emelés után általában 4-5 hónapot kell várni ahhoz, hogy az implantátumot be tudjuk ültetni. Amennyiben az arcüreg emeléskor volt elég csont ahhoz, hogy az implantátumnak minimális stabilitása legyen, úgy a két műtét egyszerre is elvégezhető.