Diagnosztika a fogászatban

A pontos fogorvosi diagnózis felállításához nem mindig elegendő a manuális, fizikai vizsgálat.

A fogászati ​​röntgen vagy CBCT felvétel segít a fogak, a fogíny vagy az állcsontok szabad szemmel nem látható betegségeinek és elváltozásainak diagnosztizálásában, a góckutatásban, valamint a megfelelő kezelések megtervezésében.

 

Fogászati röntgenfelvétel típusok

A fogászati röntgenvizsgálatoknak két típusa van: intraorális és extraorális.

Kisröntgen

Jól lokalizálható probléma esetén intraorális röntgent használunk, melynek készítése során a röntgenfilmet a páciens szájába helyezzük, a sugárforrás pedig azon kívül helyezkedik el.

Leggyakoribb típusa az ún. periapikális (kis)röntgen, ahol a cél általában kisebb, 2-3 fognyi terület részletes feltérképezése, és a fog koronájától a gyökér csúcsáig láttatja a fogat.

A kisröntgen az esetleges fogszuvasodás mellett megmutatja a fogban lévő töréseket, a fogíny valamint a gyökércsatornák állapotát, a gyökércsúcs körüli elváltozásokat, és a csontszerkezetet is.

Az intraorális röntgenek közé tartozik a röntgenfilmet tartó, műanyag “szárny” után “szárnyas” röntgennek nevezett kisröntgen is, mely a fogak íny feletti részére fókuszál és a szuvasodás mértékéről és kiterjedéséről ad részletesebb információt. Ez a felvétel is több fogat láttat, de itt az alsó-felső fogak együtt szerepelnek rajta.

A kisröntgen felbontása nagyobb, mint a panoráma röntgené, ugyanakkor a sugárterhelése a fogászati röntgenek közül a legkisebb.

Kisröntgen készítésére általában fogtömés, tömésscsere vagy gyökérkezelés előtt és után kerül sor.

Az extraorális fogászati röntgenek már kisebb felbontásban, de átfogóbb képet készítenek a szájüreg állapotáról; közéjük tartozik a panoráma röntgen vagy a fogszabályozáshoz használt teleröntgen is.

 

Mikor van szükség kisröntgenre?

 • A foggyökér körüli gyulladások, ciszta, tályog gyanúja esetén
 • Impaktált (előtörésben gátolt) fogak vizsgálata esetén
 • A csontszerkezet feltérképezése céljából (pl. fogínysorvadás esetén)
 • Gyökérkezelés előtt, valamint a gyökérkezelés utáni kontrollvizsgálat során
 • A panoráma röntgenen látható elváltozások precízebb, részletesebb vizsgálata esetén

 

Mi a röntgenkészítés menete?

Az intraorális röntgen általában a fogorvosi székben ülve készül, melyhez a biztonság érdekében – a sugárterheléstől védő- ólomköpenyt kapunk.

A felvétel készítése alatt arra kell ügyelnünk, hogy a fogászati asszisztens által szánkba helyezett filmet mozdulatlanul tartsuk.

Fogászati röntgen, Érd központjában

Panoráma röntgen

A panoráma röntgenen (OP)  a teljes alsó és felső fogsorról, az állcsontokról, valamint az orr- és arcüregről készített kétdimenziós felvétel, mely kevésbé részletgazdag, inkább átfogó információt ad a szájüreg állapotáról.

Komplexitása miatt szájsebészeti beavatkozások, fogszabályzás, implantáció előtt, valamint és góckutatás során alkalmazzuk.

Az állapotfelmérés és a lehetséges problémák kiszűrése miatt új páciensek esetén is nagyon hasznos.

 

Mikor van szükség panoráma röntgenre?

 • Fogászati státuszfelvételnél- első vizit esetén
 • Általános szájüregi vizsgálat esetén; a fogszuvasodás és egyéb rendellenességek (pl. ciszták) feltérképezése, valamint a gyökérkezelt fogak állapotának ellenőrzése céljából
 • Rendszeres kontrollvizsgálatok esetén
 • Góckutatásnál
 • Rákszűrésnél
 • Gyökérkezelt fogak vizsgálata esetén
 • Fogbeültetésénél
 • Fogeltávolítás előtt (a fog pozícióját ellenőrizve)
 • Fogpótlás (ok) megtervezése esetén
 • Fogágybetegség vizsgálata esetén
 • A fogszabályozás megtervezésekor, nyomon követésekor

 

Mit mutat meg a panoráma röntgen?

 • A szabad szemmel nem látható, rejtett fogszuvasodást
 • A korábbi tömések alatt kialakult másodlagos szuvasodást
 • Fogágybetegség esetén a fogak körül kialakult fertőzéseket vagy csontveszteséget
 • A korábbi gyökértömések körül kialakult gyulladásos gócokat
 • A szájüregi cisztákat
 • A még át nem tört (impaktált) fogak (pl. bölcsességfogak) helyzetét
 • Tejfoggal rendelkező gyermekek esetén a maradó fogak elhelyezkedését

 

A panoráma röntgen készítésének menete

A panoráma röntgen készítése történhet ülő vagy álló állapotban egyaránt és mindössze pár percet vesz igénybe.

A vizsgálat előtt el kell távolítanunk minden fémtárgyat (fülbevalót, szemüveget, piercinget vagy protézist), amely a kép minőségét megzavarná, illetve a biztonságunk érdekében ez esetben is ólomköpenyt kell viselnünk.

Az arcunkat egy fejrögzítőbe helyezve a metszőfogainkkal rá kell harapnunk egy harapásblokkolóra, majd a röntgengép félkörívben elhalad az arcunk előtt elkészítve a képet.

Ez idő alatt, pár másodpercig arra kell ügyelnünk, hogy a nyakunkat és fejünket mozdulatlanul tartsuk

Panoráma röntgen, Érd központjában

Mit jelent a digitális fogászati röntgen?

A modern, digitális fogászati röntgentechnika – szemben a hagyományos, analóg röntgenfelvételekkel –  digitális szenzorokat használ, és a képeket digitális formában rögzíti és tárolja.

Az eljárás előnyei közé tartozik az alacsonyabb sugárterhelés, a gyorsabb képkészítés és az egyszerűbb adattárolás, illetve megosztás lehetősége. A digitális fogászati röntgen segíthet a pontosabb diagnózis felállításában is, mivel a digitális röntgenfelvétel számítógép segítségével tovább nagyítható, forgatható, azaz nagyobb felbontásban is megtekinthető.

Tudtad, hogy az Oralcentrum Szájsebészeti Klinika kiválóan felszerelt diagnosztikai eszközökkel rendelkezik?

Rendelőnkben bármilyen típusú röntgen felvétel elkészíthető; a 2-3 fogat ábrázoló kisröntgen, a panoráma röntgen (OP) és a 3D CBCT is.

Azokban az esetekben, amikor a kétdimenziós digitális röntgenfelvétel nem ad kellően részletes tájékoztatást, vagy nem állapítható meg pontosan a diagnózis, a fogászati CT felvétel segíthet a még pontosabb részletek kiderítésében.

Míg a röntgen egyetlen nézőpontból ad betekintést, azt is kiterítve, ezáltal némileg torzítva,  a 3 dimenziós felvételeken a vizsgált terület körbejárható, és a takarásban lévő részek is jól kivehetők.

 

Mit jelent a CBCT?

A CBCT (Cone Beam Computed Tomography) vagy 3D CBCT a jelenleg legmodernebb, speciális, digitális röntgentechnológia, mely háromdimenziós képeket készít az állkapocsról és a fogakról.

A fogászati CT működése során körbe szkenneli a páciens fejét, miközben kúp alakú felvételeket készít róla. A kúp alakzatnak köszönhetően kevesebb fotó segítségével képes nagyobb felületeket vizsgálni, átfedések nélkül. Az elkészült képeket egy számítógépes szoftver illeszti össze, és 3 dimenziós modellé alakítja.

A CBCT legfőbb előnye a tűpontos diagnosztika: a 3D CBCT felvétel századmilliméteres pontossággal, 3 dimenzióban mutatja meg a páciens fogsorának és szájüregének legapróbb részleteit is, valamint az állkapocs csontállományának szerkezetét.

A technológiát – magas költsége miatt- egyelőre nem alkalmazzák rutinszerűen még a fogászati magánrendeléseken se, általában azokban rendelőkben érhető el, ahol szájsebészeti és implantológiai szakrendelés is működik.

A páciensek számára nagy előny, hogy ilyenkor nem kell másik helyszínre menni Ct vizsgálatra sem, a professzionális diagnosztika és a beavatkozás helyben elérhető.

Ez nem csupán kényelmesebb, de időtakarékos megoldás, hisz a kezelési terv felállítása is felgyorsítható.

CBCT-re többnyire komplex beavatkozások előtt van szükség, illetve amikor a panoráma röntgen és a kis fogröntgen nem adnak elég pontos képet.

 

Milyen esetben érdemes a 3D fogászati CT-t alkalmazni?

 • Góckutatás során
 • Ismeretlen eredetű szájüregi fájdalom eredetének felderítésénél (pl. bent rekedt foggyökérdarab)
 • Bonyolult anatómiai helyzetű fogak gyökérkezeléseknél (rejtett gyökércsatornák felfedezéséhez)
 • Bölcsességfog eltávolítás előtt (az idegek helyzetének pontos meghatározásához)
 • Implantáció előtt (A csontállomány ellenőrzése céljából)
 • Az állcsontban lévő kisebb törések vagy rendellenességek kimutatása céljából

 

Mi a CBCT készítés menete?

A CBCT felvétel készítése előtt el kell távolítanunk minden olyan tárgyat, amely akadályozhatja a képalkotást (fémtárgyak, a szemüveg, ékszerek, a hallókészülék, stb. )

A várandós páciensek esetén csak indokolt esetben kerülhet sor a CT-felvétel készítésére.

A felvétel 1-2 perc készítése fájdalomtól, illetve mindenféle kellemetlen élménytől mentes, és mindössze 1 percig tart. Ez idő alatt Ön nyitott térben, stabilan fixált, álló helyzetben foglal helyet, ezért nem kell tartani a klausztrofób érzéstől.

A minimális sugárterhelés ellen ólomköpeny biztosításával védekezünk.

 

A fogászati CBCT előnyei

Fogászati CBCT-nek számos előnye van a hagyományos képalkotási módszerekkel szemben:

 

 • Precizitás
   A CBCT háromdimenziós képet készít, lehetővé téve az állcsontok térbeli, valamint a legapróbb részleteket feltáró vizsgálatát. Ez segíthet pontosabb diagnózisok és precizebb kezelési tervek elkészítésében.
 • Kisebb sugárterhelés
  A viszonylag kis területre koncentrált röntgensugarak és a digitális technológia jóvoltából fogászati CBCT felvétel során kibocsátott sugárzás egy teljes arckoponya vizsgálat esetén is tizedannyi, mint a hagyományos radiológiai vizsgálat során használt CT-k sugárdózisa
 • Kényelem és Gyorsaság
  A CBCT felvételek gyorsan elkészülnek, és a páciensek számára kényelmesek. A vizsgálatok rendszerint pár percet vesznek igénybe.
 • Kiváló Minőség és Felbontás
  A CBCT képek jó minőségűek és nagy felbontásúak, lehetővé téve a fogorvosok számára a részletes vizsgálatokat.

 

Klinikánk az egyik legkorszerűbb, minimális sugárterhelésű KAVO CBCT-vel felszerelt, így a szájsebészeti, implantológiai és egyéb komplikáltabb beavatkozás esetén is minden előzetes vizsgálatot helyben el tudunk intézni!

CBCT Érd