Részleges vagy teljes foghiány esetén, amikor különböző okokból kifolyólag nincs mód rögzített fogpótlás készítésére kivehető fogpótlást készítünk.

 

1. Részleges foghiány

Részleges kivehető fogpótlás

Ha a foghiány olyan mértékű, hogy lehetetlenné teszi a rögzített hídpótlás elkészítését, mert nincs elegendő pillérfog, vagy sorvégi hiány áll fenn, és fogászati implantátum beültetésére sincs lehetőség (anyagi okok, elégtelen csontállomány) a részleges, kivehető fogpótlás, jelenthet megoldást.

Ebben az esetben egy rögzített (fogra véglegesen beragasztott) pótláshoz kapcsolódik egy kivehető pótlás.

 

Kapcsos kivehető fogpótlás

Ebben az esetben a részlegesen kivehető fogpótlást a megmaradt fogakhoz rögzítjük drótkapcsos rögzítéssel.

Előnye, hogy sokkal stabilabban illeszkedik a szájban, mint a teljes kivehető fogpótlások, hátránya viszont, hogy a kapcsos rögzítés gyakran láthatóvá válik, ezért kevésbé esztétikus.

A másik felmerülő probléma, hogy az a fog, amelyhez a fogsor rögzül, idővel károsodhat, mivel a kapocs kikoptatja annak szövetét.

Kapcsos kivehető fogpótlás Érd

 

Kombinált fogpótlások

A kombinált fogpótlás a rögzített és kivehető fogpótlás kombinációja.

Ebben az esetben a kivehető pótlás egy rögzített (a fogra véglegesen beragasztott) pótláshoz kapcsolódik, ám a csatlakozás itt rejtett módon történik (csúsztató, teleszkóp).

Ezek a fogpótlások fixen, stabilan rögzülnek a szájban, ezáltal kényelmesek, nem lötyögnek, és sem a beszéd, sem a rágás során nem mozdulnak el.

A kombinált fogpótlások további előnye, hogy kívülről semmilyen rögzítőelem (fémkapocs vagy drót) nem látható, így magasabb esztétikai igényt is kielégítenek.

A pótlás típusa a meglévő fogak számától függ; lehet teleszkópos vagy csúsztatós kivehető pótlás.

Kombinált fogpótlás Érd

 

Teleszkópos fogpótlás

Abban az esetben, amikor vannak még megtartásra érdemes saját fogak, a teleszkópos protézis a legoptimálisabb megoldás a fogak pótlására.

A teleszkópos protézis olyan részleges fogsor, amelyet teleszkópkoronák rögzítenek.

A megmaradt fogakat lecsiszoljuk, majd speciális fémkoronával borítjuk; ezeket nevezzük primer koronáknak. A kivehető fogpótlást a primer koronákhoz illeszkedő ún. szekunder koronákkal látjuk el.

A fogsor szájba való behelyezésekor a primer és szekunder koronák egymásba csúsznak és a köztük ható súrlódási erőknek köszönhetően, a fogsor rejtve, ugyanakkor stabilan rögzül a szájban.

Teleszkópos fogpótlás Érd

 

Csúsztatós fogpótlás

A csúsztatós rögzítést általában akkor alkalmazzuk, amikor a frontfogak még megvannak, azonban a kis- és/vagy őrlőfogak hiányoznak, vagyis hátul nincs pillérfog a rögzített hídpótlás megtartásához.

Ebben az esetben a maradék fogazatra hidat készítünk, ahol a két szélső pillérfoghoz csúsztató sínek rögzülnek. Ezek, illetve a kivehető részre illesztett kis vájatok segítségével csúszik a helyére és rögzül stabilan a csúsztatós fogpótlás.

A csúsztatós kivehető fogsor előnye, a nagyfokú stabilitás, a rejtett rögzítésnek köszönhető esztétika, valamint, hogy ki – be helyezésük során nem károsodik a fogzománc.

Csúsztatós fogpótlás Érd

 

2. Teljes fogatlanság

Kivehető és rögzített fogpótlások

Teljes kivehető fogpótlás (protézis)

Teljes fogatlanság esetén, amikor a fogbeültetés- anyagi vagy egészségügyi okokból- nem kivitelezhető, teljes kivehető fogpótlást készítünk.

A fogpótlást a felső állcsont esetén a nyálkahártya és a pótlás szájpadlás része között kialakuló vákuumhatás, az alsó állcsont esetében pedig a gravitáció tartja helyben.

A teljes kivehető protézis kevésbé komfortos, mint részlegesen rögzített társai, ezért megszokása időt és türelmet, viselése több-kevesebb kompromisszumot követel.

Sajnos bizonyos esetekben a teljes kivehető fogsor esetén a stabilitás nem megoldható, ezáltal számos problémát okozhat viselője számára: evés és beszéd közben megmozdulhat, lötyöghet, feltörheti az ínyt, hányingert okozhat stb.

Ilyenkor szoktuk javasolni az implantátumokkal rögzített kivehető fogpótlásokat.

Teljes kivehető fogpótlás (protézis) Érd

 

Kivehető fogpótlás rögzítése implantátumokkal

Stéges fogpótlás (“overdenture”)

A stéges fogsor (overdenture) egy implantátumokon rögzülő kivehető fogsor.

Olyan teljes lemezes fogpótlás, amely az állcsontba helyezett – alsó állcsont esetében minimum kettő, felső állcsont esetén általában négy – implantátumhoz rögzül. Ennél a fogpótlásnál az implantátumokra nem koronát készítünk, hanem egy speciális sínt, amelyre a műfogsor rápattan megfelelő stabilitást biztosítva. Minél több a beültetett implantátum, annál nagyobb stabilitást és tartósabb funkciót garantál.

Stéges fogpótlás Érd