Keveseknek adatik meg a tökéletes fogazat. Az elszíneződések, fogak közötti rések, törések és zománchibák hátrányosan hatnak mosolyunk vonzerejére.

Szerencsére ezek a fogászati „tökéletlenségek” fogpótlások segítségével könnyedén helyrehozhatók.

 

Sérült, de még meglévő fog helyreállítása

Abban az esetben, amikor olyan mértékű a foganyagveszteség, hogy az kompozit töméssel  már nem állítható helyre megfelelően ún. fogbetéteket alkalmazunk.

A betétek segítségével a fog eredeti formája és színe tökéletesen rekonstruálható. Nagy előnyük a precíz széli záródás, valamint, hogy a tömésekkel ellentétben nem zsugorodnak.

A betét anyagát tekintve készülhet fémből (arany), kompozitból vagy kerámiából.

 

Mi az az inlay fogbetét?

Az inlay fogbetét gyakorlatilag egy ragasztott fogtömés, melyet leginkább őrlőfogak esetén használunk, letört fog vagy kiterjedt szuvasodás esetén a fog rekonstruálásához, megerősítéséhez.

Az inlay egy egyedileg elkészített szilárd porcelán betét, amit a fogtechnikus lenyomat alapján készít el, majd ezt követően kerül beragasztásra.

Abban az esetben, ha a fogban a szuvas és meggyengült területek eltávolítása során jelentős anyaghiány tapasztalható onlay tömést alkalmazunk.

 

Mi az az onlay fogbetét?

Az onlay tömés olyan speciális fogpótlás, melyet akkor használunk, ha a fog jelentős mértékben sérült, azaz nem csak a rágófelszín egy része, hanem a teljes rágófelszín károsodott, beleértve a fog sarkát is.

Az onlay fogbetét az inlay betétnél jóval nagyobb kiterjedésű, az egész rágófelszínt beborító tömés, egyfajta átmenet az inlay és a korona között, ám a koronával szemben itt nincs szükség az előkészítéshez az ép fogállomány lecsiszolására. Az onlay szintén lenyomatvételt követően fogtechnikai laborban készül el, majd kerül beragasztásra.

Az onlay fogbetét esztétikus és tartós megoldás, mely precízen illeszkedik a fog felületéhez, többféle, szabadon választható alapanyagból készülhet és teljes mértékben a fog saját színéhez igazítható.

Mivel rendkívül tartós és kopásálló, tökéletes megoldást nyújt a súlyosan károsodott fogak helyreállítására.

 

Porcelánhéj

Mi az a héjkerámia?

A héjkerámia egy olyan vékony porcelán héj, melyet speciális ragasztóval illesztünk az esztétikai korrekcióra szoruló fogra.

Nagy előnye, hogy minimális foganyagot kell hozzá lecsiszolni, és a fogakat máris a kívánt színre és formára igazíthatjuk. Ideális lehet nagy kiterjedésű tömések, zománchiba miatti foltosodás, gyökérkezelés miatt beszürkült vagy letöredezett fogak, vagy akár tágas fogközök elrejtésére, korrigálására.

Porcelánhéj Érd

 

Fogászati korona

Mi az a fogászati korona?

A fogászati korona gyakorlatilag egy fog alakú sapka, amely védi az előzőleg lecsiszolt fog koronáját, vagy implantátum esetén a műgyökérre helyezve pótolja azt.

Sérült fogak esetén az egyedileg készített koronák képesek helyreállítani az eredeti fogak formáját, színét és méretét és megóvni őket a további károsodásoktól.

Fogászati koronát készíthetünk esztétikai okokból is, elszíneződött vagy előnytelen alakú fogak korrekciójához.

 

Mikor lehet szükség koronára?

A fogaink a korral előre haladva csupán a rendszeres használattal is károsodhatnak. Emellett előfordulhatnak kisebb – nagyobb sérülések is pl. töredező fogzománc, letört fogdarab, fogerózió következtében. Az éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás fogak méretét és alakját is megváltoztathatja.

Íme néhány további ok, amelyekre szükség lehet egy koronára:

  • Kiterjedt szuvasodás esetén
  • Gyökérkezelés miatt törékennyé vált vagy elszíneződött fogak esetén
  • Megrepedt, törött vagy elkopott fogak esetén
  • Zománchiba esetén
  • A fogimplantátumok fedésére

Fogpótlás Érd

 

Milyen anyagból készül a fogászati korona?

A hagyományos, leginkább elterjedt típus a fémkerámia korona, amelynél egy vékony fémvázra kerül a porcelán leplezés.

A fémkerámia korona előnye, hogy nem drága, strapabíró, továbbá bármely fog esetében alkalmazható.

A préskerámia korona tisztán préselt porcelánból készül, és mivel nem tartalmaz fémet, a fény képes áthatolni a felületén, ezáltal jóval természetesebb, esztétikusabb megoldást nyújt és fémallergia esetén is teljesen biztonságos. További előnye, hogy a hagyományos koronákhoz képest az előkészítéséhez kevesebb foganyag lecsiszolására van szükség.

A préskerámia korona hátránya, hogy az ára magasabb, és mivel kevésbé strapabíró inkább csak a frontfogak esetén alkalmazható. A préskerámia korona ideális megoldás esztétikai mosolytervezéshez pl. foghézag vagy gyökérkezelt, elszíneződött fogak esetén.

A cirkon korona (cirkónium-dioxid korona) egyesíti a fémkerámia és préskerámia korona előnyeit azáltal, hogy kemény, ellenálló, nagy szilárdságú anyagból készül, mégis maximálisan élethű, esztétikus megoldást nyújt bármely fog pótlása esetén.

Mivel nem tartalmaz fémet, fényáteresztő tulajdonsága révén képes visszaadni az eredeti fogak színét és formáját, miközben anyaga antiallergén és biokpompatibilis.

A cirkon korona technológiája lehetővé teszi a tökéletesen pontos ínyszéli zárást, ezáltal elkerülve a régi fémkerámia koronákra jellemző szürke, elszíneződött ínyszélt.

Mivel igen tartós és strapabíró, bármely fog, implantátum, híd vagy akár körhíd esetén is alkalmazható.

Egyetlen hátránya az ára, a technológiájával járó magas költségek következtében ez a legdrágább fogpótlási megoldás.

Cirkon korona Érd

 

Egyetlen fog pótlása

Ha egy fogat szeretnénk pótolni a legegyszerűbb, legelterjedtebb megoldás a fogászati híd készítése.

Ilyen esetben a foghiány előtti és mögötti fogak lecsiszolásával egy 3 elemből álló tagú hidat készítünk. A korona ilyenkor pillérként szolgál a tartófogakon, és a foghiányos területet a híd fedi.

Ennek a pótlásnak hátránya, hogy ép foganyagot kell feláldozni a hiány pótlására.

Másik lehetőség az implantátum, amikor a foghiány helyére a csontba egy titánium csavart ültetünk be, mely a gyógyulási fázis után műgyökérként tölti be szerepét. 3-4 hónap elteltével erre az implantátumra készítjük el a fogpótlást.

A fogászati implantátumról itt találhatunk részletesebb információkat.

 

Több fog pótlása

Ha több hiányzó fogat szeretnénk pótoltatni szintén az többtagú hídpótlással és/vagy implantációs fogpótlással kivitelezhető a fent leírtak szerint.

Egy másik lehetőség a kombinált kivehető fogpótlás.

Fogászati híd Érd

Fogászati implantátum Érd

 

All-on-four fogpótlás

All-on-four fogpótlás Érd Oralcentrum Fogászati és Szájsebészeti Klinika

Az All-on-four fogpótlás a lehető legkorszerűbb megoldás a teljes foghiány és a vele járó kompromisszumok megszüntetésére.

Ez az azonnal terhelhető, fixen rögzített fogsor 4 db spíciális szögben behelyezett implantátumon rögzül, és akár 24 óra alatt, csontpótlás nélkül is elkészíthető!

Tudjon meg többet az all-on-four fogpótlásról!

All-on-four fogpótlás Érd