Fogorvos
One Comment

Ínyrecesszióról akkor beszélünk, amikor az íny visszahúzódik a fognyakra, szabadon hagyva a foggyökeret. Ez esztétikailag sem kedvező látvány, de emellett sok kellemetlenséget is okozhat!

 

Ha a tükörbe nézve azt vesszük észre, hogy a fogínyünk visszahúzódott (mintha a fogaink megnyúltak volna), semmiképp ne hagyjuk figyelmen kívül, mert lehet, hogy ez csak ínyrecesszió első jele, de idővel követi a többi is: fogérzékenység, fogínyvérzés, rossz lehelet, kilazuló fogak. Nem érdemes megvárni őket!

 

 

Mi az az ínyrecesszió?

Az ínyrecessziónak, azaz fogínyvisszahúzódásnak azt az állapotot nevezzük, amikor a fogíny a foggyökér irányába visszahúzódik a fognyakról. Ez pedig baj, hiszen a fogínynek elsődleges funkciója épp a fogak rögzítése és védelme.

A fogíny védi fogainkat (és állcsontunkat) a különböző mechanikai és kémiai traumáktól, hőhatásoktól, valamint a szájüregbe kerülő kórokozóktól.

 

Az ínyrecesszió jelei

 Fogérzékenység (hideg, meleg, vagy édes vagy savanyú ételek, italok fogyasztásakor, illetve fogmosáskor)

 • Visszahúzódott íny, szabaddá vált foggyökér (a fog felületéből több látható, mint eddig)
 • Fogínygyulladás, duzzadt, vörös fogíny
 • Fogínyvérzés
 • Rossz lehelet

 

 

Miért veszélyes a fogínyvisszahúzódás?

A visszahúzódott íny kevésbé esztétikus, de nem ez az egyetlen probléma vele. Mivel a szabaddá vált fognyakat és gyökeret már nem fedi zománc, a fogíny védelme nélkül a külső ingerekre (hideg és meleg, édes vagy savas ételek, italok, fogmosás stb.) rövid ideig tartó- vagy akár elhúzódó- fájdalommal reagál.

Ez az ún. fognyaki érzékenység, amely gyakran az ínyrecesszió első érzékelhető tünete.

A szabaddá vált foggyökér a szájban található kártékony baktériumokkal szemben is védetlenné válik, amely növeli a fogszuvasodás és a savak okozta fogerózió kockázatát.

Eközben a visszahúzódó fogíny egyre nehezebben látja el a fogakat tartó-megtámasztó szerepét, mely megfelelő kezelés nélkül fogágybetegséghez, a fogak körüli csont leépüléséhez, végül pedig a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezethet.

 

Az ínyrecessziót számtalan dolog kiválthatja, épp ezért az első lépés ezen ok tisztázása.

 • Harapási rendellenesség
 • Túlságosan agresszív fogkefehasználat
 • Éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás
 • A fogak rendellenes helyzete
 • Örökletes tényezők (átlagosnál vékonyabb, sérülékenyebb fogíny)
 • Dohányzás
 • Fogínygyulladás, fogínysorvadás
 • Fogszabályozás (Kialakulhat ínyrecesszió fogszabályzó kezelés alatt is, ha a fogak túl nagy erőkkel, túl gyorsan lettek mozgatva. Ezt -az amúgy csekély-kockázatot segítenek csökkenteni a lágy erőkkel történő, önligírozó fogszabályzó készülékek
 • Elégtelen szájhigiénia (a fogkő például jelentősen emeli az ínyproblémák kockázatát)
 • Életkor (idővel a fogíny természetes folyamatok hatására fokozatosan visszahúzódik, veszít feszességéből és zsugorodni kezd)

 

 

Hogyan kezelhető az ínyrecesszió?

Az ínyrecesszió megelőzéséért sokat tehetünk, de a már visszahúzódott íny sajnos nem nő vissza a helyére, ezért az ínyrecesszió kezelése mindenképp fogorvosi feladat.

A helyes fogmosási technika vagy a speciális, érzékeny fogakra való fogrémek segíthetnek a fogérzékenység csökkentésében, de a már kialakult problémát nem oldják meg.

 

Az első lépés ezért az ínyrecessziót kiváltó ok felfedezése és megszüntetése.

Ha az ínyvisszahúzódás még kezdeti stádiumban van, lehet, hogy elegendő egy rendelői ultrahangos fogkőeltávolítás és fogpolírozás.

Előrehaladottabb esetben, főleg komolyabb fogérzékenység esetén, fognyaki tömés is szükségessé válhat.

A visszahúzódott fogíny kezelésére különböző ínyplasztikai beavatkozások léteznek, melyek lehetővé teszik az ínyvisszahúzódás miatt szabaddá vált foggyökerek újbóli fedését.

 

Minél előbb fedezzük fel a problémát, az ínyvisszahúzódás annál sikeresebben és egyszerűbben kezelhető, ezért érdemes már az első jeleknél felkeresnünk egy fogorvost!

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

30 nov, 2022

A szájszárazság hatása fogainkra

Ki gondolná, hogy a nyálmirigyek akár 2 liter nyálat is termelhetnek naponta? Ez nem véletlen, nyálunk több fronton is komoly szerepet tölt a szervezet egészséges működésének megőrzésében. Ezért is fontos,… Tovább
24 jún, 2022

Egészséges mosoly idős korban is! 2.

Az öregedésről leginkább a ráncok és az ősz haj jut eszünkbe, pedig az idő múlása fogainkon is nyomot hagy. Lássuk hogy, és mit tehetünk ellene!   Fogszuvasodás   A fogszuvasodás kockázata… Tovább
17 ápr, 2023

4 tévhit a fogfehérítéssel kapcsolatban

A fogszín egy velünk született tulajdonság, ha szerencsések vagyunk fehér, ha kevésbé, akkor sárgásabb fogakat örököltünk. Persze az örökölt hófehér fog sem garancia az élethosszig tartó varázslatos mosolyra, mivel a… Tovább
24 okt, 2023

4 fogpótlási lehetőség hiányzó fogak esetén

Az elveszett fogak pótlásának több módja is van, melynek kiválasztása számos tényező függvénye a hiányzó fogak számától, a csontkínálaton át egészen az anyagi lehetőségeinkig. Amennyiben több lehetőség is rendelkezésünkre áll, érdemes… Tovább
30 jún, 2023

5 jel, hogy a szájhigiéniánk nem megfelelő

A megfelelő szájápolási rutin kulcsfontosságú a fogak és az íny egészségének megőrzéséhez. Mutatjuk, mik azok a jelek, melyek alapján valószínűleg változtatnunk kell fogápolási szokásainkon.   1. Fogszuvasodás A megfelelő szájhigiénia hiányának… Tovább
02 dec, 2021

Mikor egészséges a szájflóránk?

Ha baktériummentes, gondolnánk, holott ez távol áll az igazságtól. Az egészséges szájüregben is kb 300 különböző típusú baktérium található, megfelelő egyensúlyban ők alkotják a normál, egészséges szájflórát. Probléma csak akkor… Tovább

One Reply to “Visszanő-e a „lehúzódott fogíny”?”

 1. […] visszahúzódott fogíny ((https://oralcentrum.hu/visszano-e-a-lehuzodott-foginy/)  leggyakrabban az erőteljes fogmosási technika eredménye,  ugyanakkor genetikánk, a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük