Fogorvos
One Comment

Ínyrecesszióról akkor beszélünk, amikor az íny visszahúzódik a fognyakra, szabadon hagyva a foggyökeret. Ez esztétikailag sem kedvező látvány, de emellett sok kellemetlenséget is okozhat!

 

Ha a tükörbe nézve azt vesszük észre, hogy a fogínyünk visszahúzódott (mintha a fogaink megnyúltak volna), semmiképp ne hagyjuk figyelmen kívül, mert lehet, hogy ez csak ínyrecesszió első jele, de idővel követi a többi is: fogérzékenység, fogínyvérzés, rossz lehelet, kilazuló fogak. Nem érdemes megvárni őket!

 

 

Mi az az ínyrecesszió?

Az ínyrecessziónak, azaz fogínyvisszahúzódásnak azt az állapotot nevezzük, amikor a fogíny a foggyökér irányába visszahúzódik a fognyakról. Ez pedig baj, hiszen a fogínynek elsődleges funkciója épp a fogak rögzítése és védelme.

A fogíny védi fogainkat (és állcsontunkat) a különböző mechanikai és kémiai traumáktól, hőhatásoktól, valamint a szájüregbe kerülő kórokozóktól.

 

Az ínyrecesszió jelei

 Fogérzékenység (hideg, meleg, vagy édes vagy savanyú ételek, italok fogyasztásakor, illetve fogmosáskor)

 • Visszahúzódott íny, szabaddá vált foggyökér (a fog felületéből több látható, mint eddig)
 • Fogínygyulladás, duzzadt, vörös fogíny
 • Fogínyvérzés
 • Rossz lehelet

 

 

Miért veszélyes a fogínyvisszahúzódás?

A visszahúzódott íny kevésbé esztétikus, de nem ez az egyetlen probléma vele. Mivel a szabaddá vált fognyakat és gyökeret már nem fedi zománc, a fogíny védelme nélkül a külső ingerekre (hideg és meleg, édes vagy savas ételek, italok, fogmosás stb.) rövid ideig tartó- vagy akár elhúzódó- fájdalommal reagál.

Ez az ún. fognyaki érzékenység, amely gyakran az ínyrecesszió első érzékelhető tünete.

A szabaddá vált foggyökér a szájban található kártékony baktériumokkal szemben is védetlenné válik, amely növeli a fogszuvasodás és a savak okozta fogerózió kockázatát.

Eközben a visszahúzódó fogíny egyre nehezebben látja el a fogakat tartó-megtámasztó szerepét, mely megfelelő kezelés nélkül fogágybetegséghez, a fogak körüli csont leépüléséhez, végül pedig a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezethet.

 

Az ínyrecessziót számtalan dolog kiválthatja, épp ezért az első lépés ezen ok tisztázása.

 • Harapási rendellenesség
 • Túlságosan agresszív fogkefehasználat
 • Éjszakai fogcsikorgatás, fogszorítás
 • A fogak rendellenes helyzete
 • Örökletes tényezők (átlagosnál vékonyabb, sérülékenyebb fogíny)
 • Dohányzás
 • Fogínygyulladás, fogínysorvadás
 • Fogszabályozás (Kialakulhat ínyrecesszió fogszabályzó kezelés alatt is, ha a fogak túl nagy erőkkel, túl gyorsan lettek mozgatva. Ezt -az amúgy csekély-kockázatot segítenek csökkenteni a lágy erőkkel történő, önligírozó fogszabályzó készülékek
 • Elégtelen szájhigiénia (a fogkő például jelentősen emeli az ínyproblémák kockázatát)
 • Életkor (idővel a fogíny természetes folyamatok hatására fokozatosan visszahúzódik, veszít feszességéből és zsugorodni kezd)

 

 

Hogyan kezelhető az ínyrecesszió?

Az ínyrecesszió megelőzéséért sokat tehetünk, de a már visszahúzódott íny sajnos nem nő vissza a helyére, ezért az ínyrecesszió kezelése mindenképp fogorvosi feladat.

A helyes fogmosási technika vagy a speciális, érzékeny fogakra való fogrémek segíthetnek a fogérzékenység csökkentésében, de a már kialakult problémát nem oldják meg.

 

Az első lépés ezért az ínyrecessziót kiváltó ok felfedezése és megszüntetése.

Ha az ínyvisszahúzódás még kezdeti stádiumban van, lehet, hogy elegendő egy rendelői ultrahangos fogkőeltávolítás és fogpolírozás.

Előrehaladottabb esetben, főleg komolyabb fogérzékenység esetén, fognyaki tömés is szükségessé válhat.

A visszahúzódott fogíny kezelésére különböző ínyplasztikai beavatkozások léteznek, melyek lehetővé teszik az ínyvisszahúzódás miatt szabaddá vált foggyökerek újbóli fedését.

 

Minél előbb fedezzük fel a problémát, az ínyvisszahúzódás annál sikeresebben és egyszerűbben kezelhető, ezért érdemes már az első jeleknél felkeresnünk egy fogorvost!

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

22 júl, 2021

Hogyan ne válassz fogorvost?

Ha még mi sem találtuk meg az igazit, és már a sokadik fogorvosban csalódtunk és számos rendelővel szereztünk rossz tapasztalatot, akkor adunk néhány szempontot, milyen hibákat ne kövessünk el újra,… Tovább
26 okt, 2022

A 3 legijesztőbb fogászati kezelés

Ha az alábbi kezelésekről hallunk, általában hideg borzongás fut végig a gerincünkön, netán rögtön társul is hozzájuk valamely rémtörténet, amit ismerősöktől hallottunk.  Pedig szakértő kezek közt, egy modern, jól felszerelt… Tovább
02 dec, 2021

Mikor egészséges a szájflóránk?

Ha baktériummentes, gondolnánk, holott ez távol áll az igazságtól. Az egészséges szájüregben is kb 300 különböző típusú baktérium található, megfelelő egyensúlyban ők alkotják a normál, egészséges szájflórát. Probléma csak akkor… Tovább
21 jún, 2022

Egészséges mosoly idős korban is 1.

Az idő múlása változást okoz testünkben, amely bizony fogainkat is érinti; egyes fogászati betegségek- pl. a fogágybetegség, fogszuvasodás- kockázata megnő. Az öregedő fogak az élet természetes velejárói, de ez nem… Tovább

One Reply to “Visszanő-e a „lehúzódott fogíny”?”

 1. […] visszahúzódott fogíny ((https://oralcentrum.hu/visszano-e-a-lehuzodott-foginy/)  leggyakrabban az erőteljes fogmosási technika eredménye,  ugyanakkor genetikánk, a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük