Fogszuvasodás
No Comments

A Mikulás csomagokból és az adventi naptár ablakaiból annyi édesség kerül elő, hogy általában még január végén is birkózunk vele. Emellett sütjük a mézeskalácsot, kóstolgatjuk a szaloncukrot, és akkor még előttünk áll a teljes karácsonyi dínomdánom a bejglitől és mennyei süteményektől roskadozó asztalokkal. Ki tudna mindennek ellenállni?

Sajnos a fogaink se mindig tudnak.

A nassolás ára

December folyamán óriási a kísértés, így többnyire annyi édességet fogyasztunk el, mint amúgy egész évben. Ilyenkor a súlyunkkal együtt a bűntudatunk is nő, holott nemcsak a cukorral és a hízással van a baj.

A karácsonyi romantikus vígjátékok – ölünkben az elmaradhatatlan popcornnal vagy chipsszel- nemcsak az ünnepekre segítenek ráhangolódni, hanem a fogszuvasodásra is.

A sós nassolnivalók ugyanis nem kevésbé ártalmasak a fogainkra, mint az édesek.

A magas keményítő tartalmú ételek beleragadnak a fogak közé, illetve rátapadnak azok felületére, és ragacsos lepedéket képeznek rajuk, melyet a nyál sem tud lemosni,- emiatt jóval tovább maradnak a szájban.

Ez idő alatt a szájüreg pH-értéke megemelkedik és túlzottan savas irányba tolódik el, és a savak ilyenkor értékes ásványi anyagokat oldanak ki a fogakból. A meggyengült fogzománcon pedig könnyedén átjutnak a baktériumok, behatolnak a fog szövetébe és megkezdődik a fogszuvasodás!

Evés után 1-2 órára van szükség ahhoz, hogy a szájüreg pH-értéke visszabillenjen normál tartományba, de ha folyamatosan rágcsálunk valamit, akkor erre nincs lehetőség.

Az újabb kutatások szerint a folyamatos nassolás, rágcsálás, üdítőkortyolgatás ártalmasabb lehet, mint az alkalomszerű édesség fogyasztás, mivel ételek cukortartalmánál jóval nagyobb rizikófaktor, ha ezek az ételek sokáig maradnak a szánkban.

Tudjuk, hogy a karácsonyi finomságok kísértésének lehetetlen ellenállni, de jobb, ha egyszerre, lehetőleg közvetlenül a főétkezés után fogyasztjuk édességet, mintsem kis adagokban, folyamatosan nassolva.

 A közhiedelemmel ellenben étkezés vagy savas italok fogyasztása után nem érdemes azonnal fogat mosni, mivel az ételek és italok savtámadása átmenetileg felpuhítja és sérülékennyé a fogzománcot, és a fogkefe kemény sörtéi könnyen kárt tehetnek benne.

Épp ezért, evés után érdemes 30-40 percet várni fogmosással, amíg a szájüreg pH-értéke visszaáll a normál egyensúlyi állapotába. Addig tanácsos vízzel öblögetni, vagy bekapni egy cukormentes rágót, mely fokozza a nyáltermelést és csökkenti a szájüreg savas közegét, hozzájárulva a fogzománc védelméhez.

Fogszínező italok

 Az adventi vásárok és korcsolyapályák hangulatához éppúgy hozzátartozik a forró csoki, mint a rumos tea vagy a forralt bor.

A rossz hír az, hogy ezek az italok magas cukortartalmuk és erősen színező hatásuk miatt duplán elbánnak a fogakkal.

A teában és a vörösborban lévő tanninok (növényi alapú szerves vegyületek) olyan foltokat hagynak fogainkon, melyeket házilag nem is tudunk eltávolítani.

A forralt bor ráadásul egyszerre színez, savas és cukros, ami azt jelenti, hogy erodálhatja és porózusabbá teheti a fogzománcot, amely ezáltal nemcsak érzékenyebbé válik, de mind a foltosodásnak, mind a fogszuvasodásnak jobban ki lesz téve.

 

Az elszíneződött fogak többféle eljárással is kifehéríthetők.

Kisebb, felszíni elszíneződések esetén az Airbrush homokfúvásos fogtisztító technológia is optimális megoldást nyújthat, míg nagyobb elszíneződések esetén rendelői vagy akár otthoni fogfehérítés is igénybe vehető.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük