Fogorvos
No Comments

A fogászati ​​héjak ideális megoldást kínálnak fogaink esztétikai hibáinak kiküszöbölésére. Eltüntetik a fogak formájának, színének vagy elhelyezkedésének apróbb tökéletlenségeit, és gyors, mégis hosszú távú megoldást nyújtanak a tökéletes mosolyhoz.

 

 

Az első benyomást mosolyunk, sőt egész arcunk harmóniájáról a frontfogaink adják, így ezek a fogak esztétikai szempontból is kiemelt figyelmet érdemelnek!

Lehet, hogy színükkel vagy formájukkal nem vagyunk elégedettek, esetleg egy váratlan baleset következtében esett csorba mosolyunkon – a fogászati héjak jóvoltából, mindez könnyen és gyorsan korrigálható!

 

 

Mik azok a fogászati héjak?

 

A fogászati héjak egyre népszerűbbek, hisz számos esztétikai és funkcionális problémára nyújtanak megoldást.

A fogászati héj a frontfogak elülső, ajak felőli felszínére helyezett pár tized milliméteres vékony lapocska, amely a fogak felszínére ragasztva elsősorban esztétikai problémák, valamint apró foghiányok, kisebb sérülések korrekcióját teszi lehetővé.

A héjak nagy előnye, hogy minimális preparálással, csiszolás nélkül képesek helyre állítani a kopott, letöredezett fogakat, kijavítani a fogak színét, alakját, méretét, tengelyállását,valamint eltüntetni a fogak közti réseket. Kisebb torlódás esetén pedig akár a fogszabályozás alternatívájaként is számolhatunk vele.

 

Mi a különbség a héj és a korona között?

 

A fogászati koronával szemben a héj nem borítja be a teljes fogat, csak az elülső felszínét ( valamint minimálisan az oldalsó és hátsó felszínt), ezért előkészítése jóval kevesebb (kb 0,5 mm) foganyagveszteséggel jár.

Fogászati héjat kétféle anyagból készíthetnek: kompozitból (direkt héj), melyet a fogorvos a rendelőben helyez fel a fogra, valamint a porcelán vagy kerámia héj (indirekt héj), mely ugyanúgy lenyomat alapján, fogtechnikai laboratóriumban készül, mint a korona, és ragasztással kerül a fogra.

A héjak segítségével kíméletesen érhetünk el rendkívül látványos, mégis természetes hatást, szabályossá és tökéletesen esztétikussá varázsolva mosolyunkat.

 

Mi az a direkt héj?

 

A kompozit héjat a fogorvos készíti el egy ülésben a rendelőben, és speciálisan rétegzett

fényre kötő, kompozit anyagból készül.

 

A fogfelszín megfelelő előkészítése után a tetszőlegesen formálható, lágy anyagot több rétegben visszük fel a fogra. A kompozit héj színét minden esetben úgy választjuk ki, hogy az tökéletesen illeszkedjen a fog eredeti színéhez. Ez gyakran csak több szín kombinációjával, egymásra rétegzésével érhető el, ám a végeredmény természetes hatású és észrevehetetlen.

 

A direkt héj előnyei és hátrányai

 

A direkt héj legnagyobb előnye, hogy nagyon kíméletes, és sok esetben nem igényel preparációt, vagyis a fogból csak minimális szövetet, vagy akár semmit nem kell eltávolítani.

Mivel bármikor tovább alakítható és kiegészíthető, sérülés esetén könnyen helyreállítható.

Tökéletes megoldás, ha kismértékű hibát kell csak korrigálni vagy a páciens semmiképp sem szeretne fogzománcot feláldozni, illetve, ha anyagilag egy kedvezőbb megoldást keresünk a kerámia héjakkal szemben.

Azonban anyagából adódóan a használat során kopik és a héj elszíneződhet, vagy a felszíne mattá válik, ezért időnként további polírozást és helyreállítást igényel.

 

Mikor érdemes direkt héjat választanunk?

 

  • Elszíneződött fogak esetén (pl. gyökérkezelés miatt elszürkült fog, zománchiba, fluoridveszteség)
  • Csorba, lepattant szélű fog korrekciója esetén ( amikor a fogból csak kis darabot kell pótolni)
  • Frontfogak, metszőfogak élpótlása esetén
  • Fogak közti rések zárása esetén

 

 

Mi az az indirekt héj?

 

A kerámia vagy porcelán héj a fogzománc pótlására alkalmazott legtermészetesebb, legélethűbb megoldás.

Speciális porcelánból, préskerámiából készül és rendkívül esztétikus és ellenálló a külső hatásokkal szemben.

A pár tized milliméteres vékony lapocska az előnytelen alakú, méretű vagy elhelyezkedésű frontfogak külső felszínére ragasztunk, hogy azt a kívánt színre, méretre és formára igazíthassuk.

A kerámiahéjat a fogtechnikus lenyomat alapján készíti el, emiatt minimum két ülésben készül.

A porcelánhéj hátránya, hogy a direkt héjnál némileg több (kb. 0.3-1 mm ) foganyag veszteséggel jár, ugyanakkor a koronánál még mindig jelentősen kíméletesebb.

A másik hátránya az ára, anyaga és előállítási technológiája miatt drágább, mint a direkt héj.

 

A porcelánhéj előnyei és hátrányai

 

A kerámiahéj színe és fényáteresztő képessége a megtévesztésig hasonlít a természetes fogakéhoz, ezáltal tökéletesen harmonizál a környező fogakkal.

Anyagánál fogva sokkal ellenállóbb, tartósabb a kompozitnál, magasabb esztétikai hatást nyújt, mint a direkt héj és nem színeződik el.

Ugyanakkor a kompozittal szemben a kerámiahéj sérülés esetén nem javítható, ilyenkor a teljes héj cseréjére van szükség.

Esetenként a héjak meglazulhatnak és le is eshetnek, ezért vigyáznunk kell rájuk. (A köröm vagy ceruzarágást el kell felejteni, ahogy a napraforgómag vagy pisztácia foggal feltörését is.)

 

 

Mikor érdemes kerámia héjat választanunk?

 

  • Amennyiben azonnali és látványos eredményt szeretnénk elérni
  • Kisebb kozmetikai hibáknál a fogszabályozás kiváltására
  • Fogak közötti rés (diastema) esetén
  • Letört, kopott fogak esetén
  • Zománchiba esetén
  • Elszíneződött, besárgult, gyökérkezelés miatt beszürkült fogak esetén, amikor a fogfehérítés már nem elegendő
  • Amennyiben a fogak méretét, vagy a köztük lévő szintkülönbséget szeretnénk korrigálni
  • Enyhén szabálytalan fogak, formai hibák esetén
  • Ha fiatalosabb, szebb, hollywood-i mosolyra vágyunk

 

Milyen esetben nem javasoltak a fogászati héjak?

 

  • A porcelán héjat csak a mosolyzónába, frontfogak esetén javasoljuk, őrlőfogakra nem alkalmas, ott koronát alkalmazunk
  • Erősen szuvas frontfogak, vagy nagy foganyaghiány esetén szintén inkább korona készítése javasolt
  • Éjszakai fogcsikorgatás (bruxizmus) esetén a héj könnyen megrepedhet, lepattanhat, ezért ilyenkor a héj mellé mindenképp javasolt éjszakai harapásemelő készülék.
  • Nagyfokú harapási rendellenesség esetén előbb a fogak szabályozása szükséges, majd ezt követően lehet héjakat alkalmazni

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

30 júl, 2023

Miért fontos a fogászati szűrés?

Az alapos fogápolással és a rendszeres fogorvosi látogatással nemcsak fogainkat kímélhetjük meg, de a pénztárcánkat is.   Miért olyan fontos a megelőzés?   A legtöbb ember számára a fogorvoshoz való… Tovább
24 jún, 2022

Egészséges mosoly idős korban is! 2.

Az öregedésről leginkább a ráncok és az ősz haj jut eszünkbe, pedig az idő múlása fogainkon is nyomot hagy. Lássuk hogy, és mit tehetünk ellene!   Fogszuvasodás   A fogszuvasodás kockázata… Tovább
17 ápr, 2023

4 tévhit a fogfehérítéssel kapcsolatban

A fogszín egy velünk született tulajdonság, ha szerencsések vagyunk fehér, ha kevésbé, akkor sárgásabb fogakat örököltünk. Persze az örökölt hófehér fog sem garancia az élethosszig tartó varázslatos mosolyra, mivel a… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük