Fogfájás
No Comments

Fogfájást számos tényező okozhat, de kevesen gondolnánk a stressznek is köze lehet hozzá. Pedig korunk népbetegsége a szájüregi megbetegedéseknél is jelentős szerepet játszhat.

Ha kortizolszintünk – azaz a stresszhormon szintje – túlságosan megemelkedik, az az egész immunrendszerünkre kihatással lehet.

 

A magas kortizolszint az álmatlanság, krónikus fáradtság és az acidózis mellett, – amely a savbázis egyensúly eltolódásával a fogzománcot is károsítja, – fog- és ínyproblémákat is okozhat.

Stresszhelyzetben testünk a véráramba juttatott tápanyagokkal, köztük cukorral tartja állandó készenlétben a szervezetet, ám a megemelkedett vércukorszint – a legyengült immunrendszerrel együtt – növeli a fertőzésveszélyt, és az elszaporodó kórokozók

hatására fogínygyulladás, fogínyvérzés, afta vagy szájpenész alakulhat ki.

A vér mellett a nyál cukortartalma is megnő, növeli a fogszuvasodás kockázatát, főleg ha az étkezésünk is bővelkedik „stresszoldó” cukrokban és szénhidrátokban.

 

 

Szájszárazság és fogszuvasodás

Szervezetünk stresszre adott egyik fő reakciója a szájszárazság, melyet fokozhat, ha szorongás, illetve depresszió elleni gyógyszereket is szedünk.

Nyálunk jelentős szerepet játszik a káros szájüregi baktériumok elleni védekezésben, ezért minél kisebb a nyálkiválasztás, annál nagyobb a fogszuvasodás, valamint a fogínygyulladás kockázata.

A megfelelő nyáltermelés nemcsak az emésztéshez nélkülözhetetlen, de segít lemosni a fogakról a lepedéket, semlegesíti az étkezés során keletkező savakat, és fontos ásványi anyagokat juttat vissza a fogakba.

A szájszárazság növeli a száj pH-értékét, és a savak megtámadják a fogzománcot, valamint a fogínyt.

 

Stressz és táplálkozás

A stressz többnyire hektikus életmódhoz vezet, amely korábbi étkezési szokásainkat is felülírja.

Gyakran sietve, épp csak „bekapunk valamit”, többször kompenzálunk egészségtelen ételekkel, nassolással, cukorral, alkohollal, dohányzással.

A helytelen táplálkozás gyomorproblémákhoz és refluxhoz vezethet, amely súlyos csapást jelenthet fogaink egészségére nézve.

A reflux során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe és a szájüregbe, ahol az erősen savas kémhatású gyomorsav kikezdi és elpusztítja a fogzománcot, fogérzékenységgel járó fogeróziót és fogszuvasodást okozva.

 

Stressz és fogcsikorgatás

A szorongásos időszakokban jellemző lehet a vállak és az arcizmok túlzott megfeszítése, valamint az öntudatlan éjszakai fogcsikorgatás.

Az alsó és felső fogsor egymáshoz csiszolása a zománc helyrehozhatatlan kopását és a temporomandibularis ízület (állkapocsízület)  túlterhelését okozza . Ez viszont ébredéskor fejfájáshoz, nyakfájáshoz vezethet, emellett a fogtöméseketfogpótlásokat is veszélyezteti.

 

Stressz és ínygyulladás

A stresszel összefüggő szintén gyakori rendellenesség a fogágybetegség kialakulása. A kezdetben ártalmatlannak tűnő ínygyulladás idővel krónikus gyulladássá alakulhat, és átterjedhet a fogat tartó fogágyra is, ami a csont pusztulásához és fogvesztéshez vezethet.

Ezt a gyulladásos folyamatot vörös, duzzadt íny, fogínyvérzés és kellemetlen fog-és fogínyérzékenység kíséri.

Ha szeretnénk elkerülni, hogy a stressz kárt tegyen fogainkban és fogínyünkben, érdemes követni az alábbi tippeket:

 

Tartsuk be a megfelelő szájhigiéniát

A megfelelő szájhigiénés szokások szinten tartása csökkenti a szájban fellépő fertőzések lehetőségét, és ezáltal a fogágygyulladás vagy az ínygyulladás kockázatát.

 

Rendszeres kontroll

Ne felejtsük el a rendszeresen (általában évente 1-2 alkalommal) felkeresni fogorvosunkat, egy fogászati kontrollra és ultrahangos fogkőeltávolításra, – még abban az esetben is, ha nincs semmilyen panaszunk.

A kezdeti szakaszában a legtöbb fogászati betegség nem okoz fájdalmat vagy szemmel látható elváltozást, ám az időben történő beavatkozás nagyon sok kellemetlenségtől, komolyabb beavatkozástól és nagyobb kiadástól menthet meg minket.

 

Egészséges életmód

Az egészséges táplálkozás, a testmozgás, a megfelelő alvás és az egészségtelen szokások elhagyása további irányelvek a stressz és a vele járó fogfájás elkerülésére.

 

Szeretettel várjuk rendelőnkben egy állapotfelmérésen!

Forduljon hozzánk bizalommal, jelentkezzen be hozzánk egy állapotfelmérésre, konzultációra!

☎ +36 70 904 4082
➴ 2030, Érd Angyalka u. 1/A.
📧 erdfogaszat@oralcentrum.hu
➣ https://oralcentrum.hu/kapcsolat/

13 jan, 2023

Amikor éjszaka fáj a fog

 A fogfájás nappal is nagyon zavaró, sőt kínkeserves lehet, de az igazi gyötrelem az álmunkból felriasztó éjszakai fogfájás. Ha valaha már volt ilyenben részünk, akkor biztosan emlékszünk, mennyire féltünk az… Tovább
21 febr, 2022

Ha fogtömés után fáj a fog

Fogtömés után, az érzéstelenítés elmúltával ismét rázendít a fogunk.. Hogy lehet ez? Több oka is lehet, de nyugodjunk meg, az esetek többségében az utófájdalom normális, és csak múló állapot.  … Tovább
23 szept, 2021

Miről árulkodik a fogfájás? 1. rész

Fogfájás: hidegre, melegre érzékeny fogak Kevés kellemetlenebb fájdalom van, mint a kínzó fogfájás - mégis ez az egyik leggyakoribb panasz, amivel a páciensek felkeresnek minket. Holott ez az élmény sok… Tovább
30 szept, 2022

Mitől válhat érzékennyé a fogunk?

Amikor az az első korty forró teáért vagy nyalásnyi fagyiért nyilalló fogfájással  fizetünk, akkor valószínűleg, mi is fogérzékenységgel küszködünk. Érzékennyé pedig akkor válnak a fogak, amikor a legfelső réteget képező… Tovább
24 aug, 2023

Ha foghúzás után is fáj a fog

A foghúzás rutinműtétnek számít a szájsebészetben, ritka esetben mégis előfordulhatnak műtét utáni szövődmények.   Az alveolitis, azaz a fogmedergyulladás ismert kórkép, ugyanakkor szerencsére meglehetősen ritka, a foghúzások és bölcsességfog eltávolítások mindössze 1-5… Tovább
07 okt, 2021

Miről árulkodik a fogfájás? 2. rész

Fogfájás: Fájdalom fogtömés, gyökérkezelés, fogpótlás után Biztos ismerős az a felszabadító megkönnyebbülés, ami a fogorvosi rendelőből kilépve önt el bennünket, hogy végre túl vagyunk a kezelésen és végre minden rendben.… Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük